Hvilken bil ser du etter?

Tilbake til front | Skriv en vurdering
2018 Porsche Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo Stasjonsvogn Bensin/Batteri

Score 9/10

Det var kombinasjonen av en sportsbil og en praktisk bil for den raske og aktive familien som overbeviste meg.

Muligheten til å ha med flere passasjerer og kjøreglede på norske veier (og norske fartsgrenser) gjorde at jeg valgte Panamera Sport Turismo i stedet for min guttedrøm som var en Porsche 911 991.1 4S. Jeg har kjørt mange ulike 911er i Tyskland og Norge, så på tross av svært høye forventninger klarte faktisk Panameraen å innfri.

Kjøreglede

9 / 10
Jeg ønsket en sportsbil som samtidig kunne ha god plass til å dra på fjellet med ski om vinteren, og nedover til Europa eller til hytta om sommeren. Bilen er en drøm å kjøre på transportetapper og alt rundt håndteringen oppleves utrolig presist. Til sammenligning har jeg kjørt en rekke ulike Porsche 911, Cayman og Boxter, MB SLK og SL, og BMW M3 og M4.

Man merker godt DNAet fra Porsche der styring, understell, dempere, bremser, girkasse og motor enkelt kan rigges for maks kjøreglede og ytelse. Samtidig er det fint å stille inn bilen på mer komfort på lenger turer.

Her er det foreløpig ikke selvkjørende muligheter som med Tesla som kan trekke litt ned, men jeg merker faktisk at jeg ønsker å kjøre bilen selv slik at det ikke er noe reelt savn.

Har prøvd bilen på is og snø nå i vinter. Man merker overraskende lite til at bilen er tung (2.170 kg), noe som også gjør at den oppleves like kvikk selv med passasjerer som alene. Firehjulsdriften er i utgangspunktet ca 80/20 på bakhjul/forhjul (mener det tilpasses dynamisk) som gjør at man får til en fin overstyring på snødekte flater med litt velplassert gass. Kobler man ut traction control’en så er det skikkelig artig og vanvittig mye krefter!

0 - 100 på 4,6 sekunder oppleves utrolig raskt og dette er en perfekt bil hvis man ikke er helt klar for en lydløs sportsbil helt ennå. Brølet fra V6 motoren på 330 hester høres ganske så godt, og koblet med 132 hester elektrisk gir det solid torque og 462 hester.

En forskjell fra Volvos hybrid med firehjulstrekk, der elektromotoren virker på bakhjulene og bensinmotoren på forhjulene, så virker her både elektromotoren og bensinmotoren på alle fire hjul til enhver tid. Det er nok et litt mer komplekst system, men gjør at man alltid har firehjulstrekk.

Vekten ligger lavt og det er ingen tegn til vertikal bevegelse i svinger. Rear axle steering er absolutt et must, det gjør at Panameraen svinger like bra som min tidligere Golf GTE ved parkering og samtidig blir enda mer stabil i høy hastighet. Ser frem til å kjøre ned på autobahn med denne til sommeren.

Gir den 9/10 da batteriene gir litt mer vekt. Totalfølelsen uansett veldig imponerende og bilen er en glede å kjøre.

Kvalitet/driftssikkerhet

10 / 10
Bilen oser av kvalitet. Opplevd byggekvalitet og interiørkvalitet er sammenlignbart med Mercedes S-klasse og Bentley, men med mer fokus på kjøreopplevelse og ikke fullt så flashy. Presisjonen på styringen og balansen på bilen er imponerende. Ingen feil eller antydning til de minste problemer etter to års bruk.

Det nye infotainmentsystemet virker bra. Det tok litt tid å bli vant til alle mulighetene på ting man kan stille inn, men ble fort vant til det. Og det er tilnærmet null støy i bilen under kjøring, kun lyden av motoren og eksospottene når man gir gass.

Porsche har vært kjent for å ha gode girkasser, nå har den blitt ytterligere forbedret og har hele 8 gir. Skiftene skjer utrolig raskt og presist. Etter min forrige bil som var en Golf GTE med vanlig dobbeltklutsj så var dette usannsynlig mye bedre og ingen plutselig «feilgiring» opp eller ned i lav hastighet. Kanskje litt urettferdig sammenligning, men gir likevel en indikasjon på utviklingen som har skjedd. Merker ikke noe til kommentarene om ujevnhet i giring i lav hastighet slik det stod om pre-produksjonsmodellene som Broom hadde prøvd.

Det er små og jevne avstander mellom panelene på utsiden av bilen og lakkjobben ser svært god ut.

Gir den 10/10 da den har vært en svært driftssikker bil av svært høy kvalitet.

Plass/praktiske løsninger

9 / 10
Mer enn nok plass for den raske og aktive familien. Dersom jeg legger ned baksetene kan jeg dra til IKEA eller sove i bilen om jeg hadde ønsket det.

Masse plass ikke bare foran, men også spesielt til passasjerer i baksetet. Her er det ingen batterier under bilen som i Tesla Model S slik at man unngår at beina blir plassert kunstig høyt. Man unngår også problemet i Volvo V90/S90 der føttene ikke får plass under setet foran, som gjør at lange turer blir slitsomme. Baksetene sitter dypere enn i en del andre biler så barn bør nok ha en pute å sitte på for å kunne se ordentlig fremover.

Det er en rekke praktiske løsninger som mulighet til å legge ned ett, to eller tre seter bak, 360 kameraer, nattkamera som varsler om fotgjengere eller dyr.

Gir den 9/10 da andre biler kanskje har mer plass, men det er mer enn nok for en liten familie. Sammenlignet med Tesla model X bød det på bitte litt mer jobb å få inn barneseter med små barn baki, men Panameraen besto testen med barneseter veldig bra.

Økonomi/kostnader

8 / 10
Iht tester som tyske veimyndigheter gjør av alle biler hvert år, kommer Porsche ut med lave vedlikeholdskostnader og generelt lite feil. Hybridløsningen ga mye Porsche for pengene, i tillegg er det mye ekstrautstyr som er standard i hybridene.

Forbruket for bykjøring i hybridmodus med lading hjemme er ofte så lavt som 0,4 - 0,5 på mila. På langturer er det rundt 0,7 - 0,8 der man kjører primært på bensin.

Dette er en betydelig mye dyrere bil enn de fleste andre biler på norske veier. Det gjør samtidig at det ikke er så mange andre som har den samme bilen.

Gir den 8/10 da man bør ha ganske så romslig økonomi for å ha en slik bil. Kanskje må man være over normalt glad i kjøreglede og det å ha en langt over normalt sportslig bil. Det er vel en bil for den raske og aktive familien som har 1,5 mill+ i bilbudsjett.

Drivstoff/forbruk

9 / 10
Forbruket på langkjøring ligger mellom 0,4 og 0,8 på mila, avhengig av hvordan jeg kjører og om jeg lader den regelmessig.

Gir den 9/10 da det er dyrere enn helelektrisk, men veldig lite for en sportsbil. I tillegg gir det mulighet til å kjøre elektrisk i byen eller på kvelden dersom man ikke vil lage lyd etter at naboen har lagt seg. Rekkevidden er forøvrig aldri noe problem, rundt 70 mil på bensin og 4-5 mil elektrisk.

Flere vurderinger fra samme generasjon

Porsche Panamera (2021)

Fantastisk bil

Score 8.6

Vurdert av Thomas

Porsche Panamera (2021)

En fantastisk bil. 3 biler i 1: El-bil i lokalmiljøet. Bensingjerrig luksus-cruiser på landeveien. Og sportsbil i Sport Plus mode m rå lyd fra sportseksosanlegget. Og utsøkt interiør og luksusfø

Score 8.2

Vurdert av Erik

Porsche Panamera (2020)

Misfornøyd med service fra salgsleddet, spesielt ved levering og salgsprosessen. Angret meg etter kjøp, som tok mye av gleden ved ny bil. Har nå solgt bilen (etter 1 år og 3 mnd) og venter på n

Score 7.0

Vurdert av Tobben

Porsche Panamera (2018)

Flott bil, som er veldig god å kjøre. Langkjøring ligger på 0,8-0,9 men i byen klarer bilen fint 100mil hvis man er flink til å lade hjemme. Man bør uansett ha ladeboks hjemme, da forvarme/kjøl

Score 9.2

Vurdert av EMAX

Porsche Panamera (2018)

Køyreegenskaper, kvalitet, seter, forbruk, motor(er) - veldig bra..

Score 9.6

Vurdert av eibe

Porsche Panamera (2018)

Fantastiskt bil helt enkelt!

Score 9.4

Vurdert av BigMasterJay

Porsche Panamera (2018)

Kjørt denne nå 34 000km, uten problemer. 30’ service kostet 8000kr. Den beste Panameraen so far :) Kanskje en liten hake er fartsgrensene i Norge, de har en tedens til å bli tøyd med :)

Score 9.6

Vurdert av AGTU

Porsche Panamera (2017)

Service hos forhandler er ikke bra dessverre

Score 7.6

Vurdert av Totto

Porsche Panamera (2017)

Genial bil som alltid. Løftet i siste genrasjon tar Panamera til nye høyder.

Score 6.4

Vurdert av Peter

Flere vurderinger

Mercedes-Benz EQA (2022)

Nydelig, kvalitetsbil, men deilig komfort og enkel betjening

Score 9.6

Vurdert av Mona

Tesla Model Y (2022)

I sum en veldig god og praktisk bil å kjøre. Noe trøbbel underveis da vi måtte skifte alle foringer i bærearmer bake etter bilen hadde gått 60.000km. Dette hadde kostet 26.000,- om bilen hadde

Score 7.8

Vurdert av Aleksander

Toyota Prius Plug-in (2017)

Er presis og god å kjøre. Litt vindstøy bak i god fart. Meget fornøyd!

Score 9.4

Vurdert av Rekkeviddeangst

Hongqi E-HS9 (2022)

Flott og stor bil. Godt fornøyd med lite feil.

Score 8.6

Vurdert av Lodde

Polestar 2 (2022)

Elsker alt ned denne bilen

Score 9.8

Vurdert av John

Volvo V60 (2019)

Veldig fornøyd med setene, kjørekomfort og bedre plass kontra min forrige V60 MY11. Har ikke opplevd store feil til nå med 64650km på telleren.

Score 7.8

Vurdert av Toffie

Volkswagen Transporter (2008)

Kjøpte bilen i 2012, solid arbeidsbil god fremkomlighet hele året,Deilig å kjøre langturer. har ikke savnet 4wd. Lavt olje forbruk normalt diesel forbruk ingen sinke itrafikken.Bra ELanlegg. Har a

Score 8.4

Vurdert av Kroken

Opel Ampera-e (2018)

Super elbil med meget god rekkevidde på sommertid, sånn passe på vintertid. Treig hurtiglading, særlig på vintertid. Ellers en meget førnøyd eier.

Score 8.6

Vurdert av Pelle

BMW 5-Serie (2009)

Stilren bil med nydelige kjøreegenskaper. Gir ekte kjøreglede. Driftsikker og komfortabel. Karosseriet er estetisk vakkert med fine linjer. Manuell girkasse.

Score 9.8

Vurdert av Alice

Volvo XC40 (2021)

Beste bilen jeg har hatt! (Jeg har hatt over 20 biler, hovedsaklig BMW, Volvo, Saab og Land Rover)

Score 9.4

Vurdert av Knolte

Volkswagen ID.4 GTX (2021)

Dette er en bil som er god å kjøre, ivaretar familienes plassbehov, og har flere gode løsninger. Men jeg har hatt mange elektroniske feil, speiselt ved fuktig vær/ væromslag. Førerdør lar seg

Score 7.0

Vurdert av Konnerusk

Subaru B9 Tribeca (2007)

Kjempe komfortabel bil, stor plass. Gjør vinteren til en lek med Subarus fine all wheel system. Og artig lyd fra H6. Anbefales men kan være dyrt med deler kontra en den annet. Men er generelt drifts

Score 8.8

Vurdert av Alexh6

Fisker Ocean (2022)

Hvis en som kjøper er villig til å vente på løpende oppdateringer, så vil en få en meget bra bil. Teknisk/mekanisk er bilen bygd mye mer solid enn for eks Tesla som stadig har mekaniske utfordr

Score 8.6

Vurdert av Randre

Toyota bZ4X (2022)

Trygg og pålitelig. Svært god på vinterføre

Score 7.8

Vurdert av Odin